Marshall Planı II. Dünya Savaşı sonrasında 1948 – 1951 Yılları Arasında yürürlüğe konmuş ABD Kaynaklı, antikomünist hedefleri Olan Bir Ekonomik yardım paketidir.
Tarihi
II. Dünya Savaşı sonrasında Truman Doktrini Esas itibarıyla Sovyetler Birliği ‘nin Dogrudan doğruya baskısı ettik tehdidi Altında Olduğu vurgulanmış buna istinaden sadece sadece ettik Yunanistan ettik Türkiye’nin siz askeri yardım öngörmüştür.’ Fakat bu sırada Avrupa ‘nın durumu iktisaden son derece kötüdür. Altı yıllık savaş, bütün ülkeler ekonomik gelişme. Savaş , bütünüyle ağır tahribat yapıldı. Sovyetler Birliğin, bu durumu fırsat bilerek komünizm propagandasını şiddetlendirmiştir. Bunun üzerine ABD 1945 Haziranı ile 1946 sonu arasında Batı Avrupa ve beraberindeki 16 ülkeye toplamda 15 milyardolarekonomik yardımda. Fakat bu yardım, dağıtım açıklarının kapanması, ithalat için yapılması gereken sonuç alınamamıştır. Bunun üzerine ABD yeni odaları aramış ve Dışişleri Bakanı George Marshall ‘ Marshall Planı’nda 5 Haziran 1947 günü Harvard Üniversitesi ‘ nde orada bir nutukta açıklanmıştır. Buna Gore ” avrupa ulkeleri onu Seyden Önce Kendi aralarında Bir Ekonomik iş birliğine girişmeliler ettik birbirlerinin eksikliklerini kendileri tamamlamalılar, bu genel iş birliği Sonunda Bir açık Ortaya çıktığında Amerika, bu açığın kapatilmasi İçin Yardım etmeli. BUNUN Için de Önce Bir iş birliği programı yapmalılar. ” ilkesi benimsenmiştir.Görüşmeler
Bu alt başlığın garantisi alıyor.
Marshall Planı adını alan bu teklifi görüşmek üzere 27 Haziran 1947’de Paris‘te bir toplantı yapıldı. George Marshall, bu planına Sovyetler ile birlikte dahil edilmeleri için uyduları da ekledik, Paris Toplantısı’na yapıcı bir yerde yertan ziyade tutumlarıyla orada sabote etmek için SSCB katıldı. SSCB 2 Temmuz’dan sonraki toplantılara göre.
11-13 Temmuz 1947 Paris Konferansı
Sovyetler Birliği, Çekoslovakya, Polonya ve Finlandiya’nın Avrupa’nın Avrupa ülkelerinin dışişleri bakanlıklarının katılımıyla orada Paris Konferansı’nda, bakanlar ABD’ye sunulacak Avrupa Telafi Programı alanında anlaştılar. ABD Dışişleri Bakanlığı George C. Marshall’ın daveti üzerine çizilmiş Avrupa Telafi Programı “Marshall Planı” olarak adlandırıldı.
ABD Kongresi Marshall Planını 11 Eylül 1947 de onaylandı.
Türkiye
17 Temmuz – 2 Ağustos 1945 tarihinde Birleşik Krallık , Amerika Birleşik Devletleri SSCB ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Potsdam Konferansı´nın görüşünü veren konularla ilgileniyor . 18 Temmuz gecesi yemekte Sovyetler Birliği lideri Stalin , Birleşik Krallık ilk fiyat lideri Churchill ‘e, Türkiye-SSCB Arasındaki Bir ittifakın ancak aralarındaki anlaşmazlıkların çözülmesiyle mumkun olacagını, göster Fakat Türkiye ‘ nin Kars ettik Ardahan ‘ı SSCB’ye geri vermeyi, Montrö Antlaşması ‘ nı tartışmayı reddettiğini söyledi. Daha sonra 23 Temmuz gecesi başka bir yemekte Stalin, Churchill’e“ | “Eğer Marmara’da bize tahkim edilmiş bir pozisyon vermeniz gerekiyorsa o zaman Dedeağaç ‘ta bir üs alamaz mıyız?” [2] [ kaynak güvenilir mi? ] | ” |